Parhaat Käytännöt: Negatiivinen Oma Pääoma Kasvuyhtiössä?

Aika usein (= käytännössä aina) aikaisen vaiheen kasvuyhtiön hallituksen jäsen kohtaa tilanteen, jossa yhtiön oma pääoma on negatiivinen. Miten tällöin tulisi toimia?

Sinällään jonkun kellon tulisi pääkopassa soida, koska oman pääoman muuttuminen negatiiviseksi on olennainen hetki sekä yritykselle että sen hallituksen jäsenille ajatellen vastuukysymyksiä. Voidaan tiivistetysti ja vähän yksinkertaistaen todeta, että jos yhtiö sen jälkeen kun OPO on painunut negatiiviseksi jättää laskuja ja pakollisia maksuja kuten veroja maksamatta, niin jokainen hallituksen jäsen vastaa näistä yhtiön vastuista kuin omistaan.

Jos taas tehdään kaupparekisteriin välittömästi ilmoitus negatiivisesta OPO:sta, säilyvät yhtiön vastuut yhtiön vastuina eivätkä valu sen hallituksen jäsenille. Mitkä ovat sitten toimintavaihtoehdot ylläkuvatussa tilanteessa?

1. Tehdään välittömästi kaupparekisteri-ilmoitus. Huh sentään; ei ole enää minun ongelmani.
2. Ei välitetä negatiivisesta OPO:sta ollenkaan vaan ajatellaan että kyllä tämä tästä vielä suttaantuu; murehditaan nyt ennemmin kassan riittävyyttä ja muita juttuja ja palataan tähän kysymykseen tilinpäätöksen yhteydessä kun kirjanpitäjä siitä huomauttaa.
3. Suhtaudutaan asiaan sen vaatimalla vakavuudella mutta ei höntyillä.

Mitä tämä viimeinen vakavasti vaan ei höntyillen sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa suomeksi seuraavia asioita.

1. Kirjataan luonnollisesti hallituksen pöytäkirjaan että oma pääoma on painunut pakkaselle ja että hallitus seuraa asiaa tarkasti; ja edelleen syystä X uskoo tilanteen korjaantuvan lähiaikoina.
2. X ei voi olla oikeastaan mitään muuta kuin rahoituskierros tai asiakasrahoituksella tapahtuva tuloksen tekeminen; jos ne ovat oikeasti realistisia, niin homma roger.
3. Lähiaikoina perustuu oikeustapauksiin ja tarkoittaa kauppaoikeuden professori Seppo Villan mukaan sitä että n. 3-4kk aikana. Jos siis hallituksella on käsitys että tilanteeseen on tulossa korjaus 3-4kk sisällä; tätä muutosta voidaan jäädä odottamaan. Ja puhtaasti omana mielipiteenäni totean että jos ollaan koko ajan lähempänä rahoituskierroksen klousaamista ja pakolliset maksut on hoidettu ja tilanteen kehittyminen kirjattu jokaiseen hallituksen pöytäkirjaan, niin varsin turvallisilla vesillä ollaan.
4. Juniorijuristeille ja kirjanpitäjille ja kokemattomille hallituksen jäsenille pitää vielä joka kerta erikseen muistutella ja todistella että kaupparekkari-ilmoitusta ei todellakaan tarvitse (ja usein ei ole järkevääkään) tehdä heti kun ollaan pakkasella jos on syytä perustellusti olettaa että tilanne tuon 3-4kk aikana saadaan käännettyä.

Suomessa tehdään varmaan ihan valtava määrä täysin tarpeettomia oman pääoman pakkaselle-painumis-merkintöjä hätiköiden ja edelleen näihin tulevia korjausilmoituksia. Näin on tietenkin turvallisempaa; jos ei ole hyvää visibiliteettiä mitä yhtiössä tapahtuu.

Mitä mieltä?

1 thought on “Parhaat Käytännöt: Negatiivinen Oma Pääoma Kasvuyhtiössä?

  1. Mika Marjalaakso Post author

    Kannattaa käydä ehdottamasti vilkaisemassa aiheeseen liittyvä keskustelu LinkedIn:issä:

    https://www.linkedin.com/groups/Parhaat-K%C3%A4yt%C3%A4nn%C3%B6t-Negatiivinen-Oma-P%C3%A4%C3%A4oma-3651958.S.5870077571948896256?view=&gid=3651958&item=5870077571948896256&type=member&commentID=discussion%3A5870077571948896256%3Agroup%3A3651958&trk=hb_ntf_COMMENTED_ON_GROUP_DISCUSSION_YOU_CREATED#commentID_discussion%3A5870077571948896256%3Agroup%3A3651958

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s