Kaupunki Limited Partnerina VC -rahastossa?

Olen tässä viime aikoina pohtinut (muutaman liikennevalojen kohdalla) useammasta kuin yhdestä syystä näitä kaupunkivetoisia VC -rahastoja. Alla synteesi.

1. Sellaisia ei pitäisi alunperinkään olla Suomen kaltaisessa maassa, jossa hyviä aihioita ei tahdo riittää edes maan sisällä saati yksittäisen kaupungin.

2. Jos kuitenkin kaikesta huolimatta oman alueen yrityksiä halutaan tukea (sehän on mahdollista ja laillista) vähän enemmän, niin seuraavat mallit ehkä suoraviivaisimpia.

a) Automaatti. Ei mitään arviointeja vaan 100% matching enkelien euroille johonkin rajaan x asti. Yksi henkilö käsittelemään juttuja. Ei sitten minkäänlaista valvontaa PwC tilintarkastajan lisäksi.

b) Täysi sijoitusvapaus VC -tiimille. Sen lisäksi jostain muusta kaupungin budjetista palkataan yksi “hankevirtakäsittelijä”, joka toimii paikallisen opiskelijayrittäjäyhdistyksen tiloissa / yhteydessä ja käsittelee kaikki alueelliset hakemukset. Joka viikko / kuukausi VC tiimin kaupunkia eniten rakastavin jäsen käy hankevirtakäsittelijän priorisoimat 10 parasta hanketta läpi ja jos uskaltaa, niin esittelee niistä yhden VC -tiimille.

Monet kaupungit pohtivat miten oman alueen yrityksiä olisi mahdollista auttaa, ja yksi keino on oman VC -rahaston perustaminen ja erinäisten erityisoikeuksien vaatiminen, joiden perimmäisenä tarkoituksena on vauhdittaa paikallisten yritysten kasvua, houkutella uusia yrityksiä paikkakunnalle ja tietysti myös poliitikoiden osalta tehdä jotakin, jotta näyttää siltä että tehdään jotakin vakavalle asialle: työllisyydelle ja yrityskasvulle.

Kaupunki voi kyllä olla ihan hyvä LP arms length periaatteella ihan vastaavalla tavalla kun korporaatio, viime aikoina erityisesti pankit, corporate venture capitalissa. Siinä keskeistä on se että olipa sitten kyseessä pankki tai kaupunki, niin VC tiimille on annettava täysi vapaus tehdä sijoituksia ilman mitään rajoituksia parhaan tuoton ja myös vaikutuksen takaamiseksi.

On epäviisasta rajata miltään osin VC:n toimintavapauksia, josta seuraa että ei ole mahdollista tarjota rahoitusta markkinaehtoisesti, josta edelleen seuraa että ei pääse sijoittajaksi parhaisiin keiseihin, josta edelleen seuraa heikompi tuotto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s